Skip to content

Πληροφορίες

Τι είναι τα ακάρεα

Το ακάρι είναι μικρό αρθρόποδο και όχι έντομο. Γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο,συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου και ζουν από τα επιθήλια που βγαίνουν από το σώμα μας. Είναι ο υπ’ αριθμόν 1 αλλεργιογόνος παράγοντας παγκοσμίως!

Τα κρεβάτια είναι ένας βιότοπος για τα ακάρια. Όσο καθαρό και αν είναι το υπνοδωμάτιο ή τα σεντόνια σας, είναι ένας βασικός λόγος για κρίσεις άσθματος, αλλεργίες και ερεθισμένο δέρμα. Ένα συνηθισμένο στρώμα μπορεί να περιέχει εκατομμύρια ακάρεων σκόνης, τα οποία, μαζί με τα περιττώματά τους, μπορούν να εισέλθουν στα πνευμόνια μας και να μας προκαλέσουν μέχρι και κρίσεις άσθματος! Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός τους μπορεί να είναι από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος.

Αναπνεύστε λίγο πιο εύκολα και κοιμηθείτε πολύ καλύτερα, προσφέροντας στο σπίτι σας έναν απλό βιοκαθαρισμό στρωμάτων ύπνου και χαλιών. Ο βιοκαθαρισμός αφαιρεί ολοκληρωτικά τα ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους, τη μούχλα και άλλα βλαβερά αλλεργιογόνα, έτσι ώστε να μην σας επηρεάζουν όταν κοιμάστε.

Τι είναι η οικιακή σκόνη και από τι αποτελείται

Δυστυχώς δεν υπάρχει σπίτι χωρίς σκόνη. Όσο καλοί νοικοκύρηδες και αν είστε, περιτρυγυρίζεστε έως ένα βαθμό από σκόνη. Αυτή η συνηθισμένη σκόνη δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, αν και παρατηρείται όταν οι ηλιαχτίδες περνούν από το παράθυρο και σε μερικούς ανθρώπους απλώς με την εισπνοή μπορεί να προκαλέσει έντονες αλλεργικές αντιδράσεις (άσθμα, βήχας). Η σκόνη του σπιτιού αποτελείται από τρίχες, και πιτυρίδα ανθρώπων και ζώων, από τεμαχίδια φτερών και ινών υφάσματος, από κάπνα είτε από τσιγάρα είτε από τζάκι/σόμπα, από ψείρες, από μύκητες και ιδιαίτερα από ακάρεα. Τα απόβλητα που παράγουν τα ακάρεα είναι οι κυριότερες ουσίες στην οικιακή σκόνη, στα οποία αντιδρούν οι αλλεργικοί ακόμα και αν αυτά πεθάνουν.

Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μια αλλεργία από σκόνη σπιτιού, εάν παρουσιάσει φαγούρα στα μάτια ή αν αυτά δακρύζουν. Επίσης παρουσιάζονται βασανιστική φαγούρα στη μύτη, φτάρνισμα, βήχας και δύσπνοια. Αυτά τα ενδεικτικά συμπτώματα εμφανίζονται καθ’ όλο το έτος. Τα συμπτώματα αυτά σε προχωρημένο στάδιο μπορούν να μετατραπούν σε αλλεργικό άσθμα, πολύ περισσότερο στα νεαρά άτομα. Οι αντιδράσεις παρουσιάζουν έξαρση σε υγρές και θερμές περιόδους.

Χρήσιμες συμβουλές για προστασία από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης

 • Πάντα ξεσκόνισμα με υγρό πανί
 • Όχι φαγητά στο κρεβάτι
 • Τακτικός αερισμός του δωματίου
 • Αλλαγή του στρώματος εάν είναι ηλικίας άνω των πέντε ετών
 • Πλύσιμο σεντονιών στο πλυντήριο σε θερμοκρασία άνω των 60°C
 • Όσα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο στέλνονται για στεγνό καθάρισμα
 • Απομάκρυνση παιχνιδιών από το κρεβάτι του παιδιού (π.χ. αρκουδάκια)
 • Απομάκρυνση μόνιμων μοκετών ή χαλιών
 • Απομάκρυνση πουπουλένιων μαξιλαριών και παπλωμάτων (μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες που χρησιμεύουν ως τροφή για τα ακάρεα)
 • Χρήση ειδικών ακαρεοκτόνων για το στρώμα και τα χαλιά σε μορφή αφρού, αεροζόλ ή υγρής σκόνης
 • Χρήση ειδικών θηκών για τα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα που δεν επιτρέπουν τη δίοδο των περιττωμάτων των ακάρεων
 • Χρήση ηλεκτρικών σκουπών με ειδικά φίλτρα που παγιδεύουν τα ακάρεα και τα περιττώματά τους
 • Αποφυγή εισόδου κατοικιδίων ζώων στα υπνοδωμάτια